Jdi na obsah Jdi na menu
 


Doprava z domu na letiště

Pokud si vyberete některé ze zahraničních letišť nedaleko našich hranic (Vídeň, Mnichov, Norimberk, Drážďany, Berlín, Bratislava, Varšava, Krakov), je nutné počítat většinou s delší cestou z domu na letiště.  Pro někoho je však zahraniční letiště paradoxně blíže než letiště Ruzyně v Praze, nebo Ostrava či Brno, vše závisí od místa bydliště. Cestu na letiště, například do Berlína, lze také spojit s krátkou zastávkou a poznáním města.

Pokud nemáte známého nebo příbuzného, který Vás na letiště odveze, nezbývá než vyrazit autem sám, a nebo si najít autobusovou nebo vlakovou dopravu.

V době, kdy snad každý má v autě GPS navigaci, je skoro bezpředmětné se obávat cesty do neznámého města, navíc ceny parkovného jsou většinou na zahraničních letištích levnější než třeba v Praze. První variantou dopravy na zahraniční letiště je tak pro většinu cestujících auto. Některá letiště pak nabízejí i bonusy jako několik dní parkování zdarma. Ceny parkovného lze najít na webech jednotlivých letišť, google nám pak pomůže s hledáním případných alternativních parkovišť nedaleko od letiště.

Vídeň : informace o příjezdových trasách včetně kalkulace parkového naleznete v češtině na webu letiště ZDE

Mnichov : toto letiště předpokládá znalost němčiny nebo angličtiny, přesto je však nabídka parkování přehledná na webu letiště ZDE

Norimberk : na WEBu letiště stačí kliknout na nabídku Anreise+Parken, vše je přehledně popsáno ZDE

Drážďany : oblíbené letiště blízko hranic s levným parkováním (15 euro za týden), vše přehledně popsané ZDE

Berlín : opět vše přehledně popsané na webu letiště ZDE

Bratislava : jak se na letiště dostat najdeme na WEBU letiště M.R.Štefánika, parkovat můžete nejen u letiště, ale levně ZDE

a i když to nejsou zahraniční letiště, dá se z nich letět s přestupem na Gran Canaria 

Brno : vše o letišti a dopravě i parkování najdete na WEBU letiště 

Ostrava : vše o letišti, jak se na něj dostat i kde tam parkovat najdete na WEBU

Výhodným, nejen časově ale především finančně, způsobem dopravy na zahraniční letiště je autobusová a železniční doprava.

Jasnou volbou v případě autobusu je společnost STUDENT AGENCY, která spojuje ČR přímo s letišti Berlín-Schoenefeld, Drážďany, Norimberk, Mnichov, Vídeň-Schwechat a dalšími, třeba s letištěm Krakov. Autobusy zajíždějí přímo na letiště k terminálům a cena za dopravu v případě včasného objednání je velmi příjemná (například Praha – Mnichov za 450 Kč/osoba, standardní cena je 850 Kč).

Pro ty, pro které může být výhodnější využít vlak, třeba s ohledem na polohu bydliště, pro základní orientaci o cílových stanicích a cenách poslouží kalkulátor společnosti IDOS