Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po stopách Guančů - dávných obyvatel ostrova

 fotografie2589_resize.jpg

Před příchodem Španělů ovládali Gran Canaria původní obyvatelé, nazývaní Canarii.

Archeologové a historici se přou, zda mají původ mezi Berbery nebo Kartágiňci a kdy že na ostrov přišli, podle posledních poznatků se tak nestalo v roce 2 tisíce př.n.l., ale poměrně později, až začátkem našeho věku.

Kanárské ostrovy jsou pro většinu návštěvníků především krásné pláže a exotická příroda. Ve skutečnosti je to ale také místo, kam mnozí kladli Atlantidu. Jednu z největších záhad tohoto souostroví představují původní obyvatelé - Canarii.

Podivný byl už způsob života Canarii. Když sem v 15. století připluli Španělé, našli světlovlasé modrooké lidi, kteří žili na úrovní doby kamenné: neznali kovy, bydleli v jeskyních a primitivních chatrčích - to všechno v době, kdy Evropa prožívala úsvit středověku. Současně ale uměli provádět úspěšné trepanace (otevření) lebky, které pacienti prokazatelně přežívali. Své mrtvé balzamovali a používali jakési značky, které jsou totožné s některými symboly na jeskynních kresbách z doby kamenné. Používali také zvláštní hvízdavý jazyk, který nemá obdoby nikde jinde na světě.

Canarii dnes již neexistují, smísili se se španělskými osadníky a vytvořili tak základ dnešního obyvatelstva Kanárských ostrovů. Bylo také zjištěno, že geny Canarii tvoří asi 2/3 genofondu současných obyvatel Kanárských ostrovů a že ženské linie mají větší podíl než mužské, což naznačuje, že počet canariiských mužů byl redukován kvůli válce, Španělé si vzali canariiské ženy a takto byla populace ostrovů hispanizována.

Ačkoli Kanárské ostrovy byly známy již Římanům a sporadicky navštěvovány evropskými námořníky možná už od 8. století n. l., Canarii byli normanskými a kastilskými dobyvateli objeveni až ve 13. století. V následných bitvách pak Španělé Guanče de facto vyhladili. Archeologové přišli ke zjištěním, že vývoj Canarii a jejich materiální vybavení odpovídaly době kamenné. Živili se především chovem ovcí a koz, částečně zemědělstvím a uctívali vlastní bohy. Používali obsidiánové nástroje a obývali hlavně jeskyně vzniklé ve ztuhlých lávových příkrovech. 

Během našeho výletu navštívíme tři místa, která jsou prokazatelně spojena s civilizací Canarii. V prvním a druhém se seznámíme v nádherném údolí s obydlími canarii ve skalních jeskyních, obývanými i v současnosti, navštívíme výkladové centrum osvětlující tuto část historie ostrova. Navštívíme i pozůstatky kamenných obydlí na pobřeží, která mohla sloužit nejen k bydlení či ustájení dobytka, ale i obranným účelům. Canarii neznali lodě, o to více je zajímavé, proč stavěli obydlí na nehostinném pobřeží.

Třetí lokalita sestává z jeskyní, které sloužily k uctívání canariiských bohů. Uvidíme místo konání náboženských obřadů s tajemným kruhem, ale i mnoho dalších jeskyní, sloužících jako obydlí, sýpky či stáje. 

ORGANIZACE VÝLETU

Na výlet doporučujeme pohodlnou obuvteplejší oblečení (zejména v měsících říjen - březen). Výlet není vhodný pro děti do 8 let. 

Balená voda je během výletu pro všechny zdarma, netahejte se s ní z hotelu!

Vezměte si sebou USB kabely, nabíječku na telefon, foťák nebo kameru. Na výletu je možnost dobití baterií. 

ODJEZDY podle času vaší snídaně, oběda nebo večeře. Výlet trvá minimálně 4 hodiny, pro lokality Taurito a Mogán o 30 minut více. 

CENA za auto : 

destinace cena za cestu tam a zpět
Maspalomas, Playa del Inglés, Meloneras 52 €
San Augustín, Salobre 52 
Puerto Rico, Amadores, ANFI 57 
Taurito, Mogán 59 
Las Palmas  86 

Cena je za auto (osobní auto s kapacitou 1 až 4 osoby). Auto je určeno pouze pro vás

Cestovní kanceláře výlety do těchto lokalit nenabízejí, ani v rámci celodenních výletů. 

Zdůrazňujeme, že cena není za jednu osobu, ale vždy za auto.

ÚHRADA výletu se provádí v hotovosti po skončení výletu k rukám řidiče a českého doprovodu znalého ostrova v jedné osobě :-). 

Maximální POČET OSOB v osobním autě : 4.

Máme řešení i pro skupinu 5 - 8 osob. Vypravíme 2 osobní auta a z ceny druhého Vám slevíme 10%. Chcete-li poznat ostrov se svými přáteli či známými z dovolené, domluvte se a ušetřete

Pro skupinu více než 8 osob vypravíme autobus, cena je odvislá od počtu cestujících, informujte se u nás, zpracujeme vám cenovou nabídku. 

Myslíme i na Vaše děti a máme pro ně HOMOLOGOVANÉ AUTOSEDAČKY

  • dětský zádržný bezpečností systém pro skupinu 0+ (od 0 do 13 kg) - foto
  • autosedačka pro skupiny 1+2+3 (od 9 do 36 kg)- foto
  • dětský podsedák pro skupinu 2+3 (od 15 do 36 kg) - foto
  • nebojte se, na výlety jezdí s námi i děti od 6 měsíců věku 

REZERVACE je jednoduchá. Zavolejte nebo pošlete sms na český mobil +420 702 560 575. Při volání na český mobil nám voláte a smskujete za normální český tarif.

Využijte SKYPE : Grancanariaservis.cz a domluvte vše potřebné. 

MLUVÍME ČESKY :-)

Jsme i na facebooku Grancanariaservis.CZ a GRANCANARIAFORUM.CZ

Při rezervaci e-mailem zašlete zprávu na e-mail grancanariaservis.cz@gmail.com ve formě : jméno, příjmení, kontaktní telefon, hotel, požadovaný termín, počet osob.

Těšíme se na Vás!

 

Vytisknout

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář