Jdi na obsah Jdi na menu
 


Camino de Santiago Gran Canaria

perfil_camino_santigo_gran-canaria.jpg

Nebudeme vás mystifikovat, tato turistická trasa "Camino de Gran Canaria" nemá nic společného se svatojakubskou cestou do Santiaga de Compostela. Tato cesta je cestou mezi sopkami. Cesta, která dokonale odpovídá tématu "kontrastní krajiny", kde poutník krok za krokem objevuje pohádkový ostrov Gran Canaria. Trasa se dělí na 4 etapy, které spojují Maspalomas na jihu a Gáldar na severu. Cesta může vést i přes Tejedu. My jsme pro vás připravili tu nejzajímavější část

Legenda říká, že na konci středověku se loď jižně od Gran Canaria dostala za velké bouře do nesnází. Na palubě byli galicijští námořníci, oddaní apoštolovi Santiagu. Ve svých modlitbách za záchranu života slíbili světci, že postaví svatyni s jeho sochou na nejvyšším bodu ostrova, který viděli. Bouře ustala a před nimi se objevují vysoké hory Tirajana. Odhodláni dodržet svůj slib, vystupují v Arguineguínu na pevninu a nesou na ramenou sochu apoštola Santiaga směrem k vrcholům. Náročnost cesty mezi roklemi a svahy nezabrání námořníkům ve výstavbě Ermita De Santiago na úpatí hory, která dnes nese jeho jméno (Morro de Santiago). Ermita de Santiago byla postavena z kamene a hlíny s dřevěnými taškami na střeše. Brzy se stala místem uctívání a pouti. Poustevna prošla několika přestavbami, až v roce 1850 byla socha Santiaga přenesena na příkaz biskupa do kostela San Bartolomé de Tirajana, v městečku Tunte. Po přenesení poustevna zanikla a socha Santiaga zůstává dodnes v kostele v Tunte.

Také Gáldar je spojen s jakubskou tradicí od svého vzniku, první mše se zde v prvním kostele v místě kanárské poustevny sloužila v roce 1481, před ukončením dobytí ostrova. Tehdy se ještě Gáldar nazýval kanársky Agáldar. V roce 1965 byl papežskou bulou Pavla VI. poprvé oslaven na Gran Canaria Svatý jakubský rok se stejnými výsadami jako jubilejní rok v Galicii a Compostele, jako uznání prvního jakubského kostela mimo kontinentální území, který sloužil jako pomyslný most oddanosti apoštolovi mezi Evropou, Afrikou a Amerikou.

A nyní k samotné organizaci cesty.

Celá "Camino de Gran Canaria" sestává ze tří etap v celkové délce 65 kilometrů a dá se zvládnout nonstop během 22 -24 hodin. My jsme ale pro Vás připravili jen její jednu část, Tunte - Cruz de Tejeda, ale zkrátili jsme ji a vedeme ji obráceným směrem, kdy je více klesání než stoupání. Aby byla trasa pro vás zajímavější, startujeme ji na nejvyšší hoře ostrova. Kdo by se rozhodl jít celou originální trasu "Camino de Gran Canaria", jsme připraveni mu být nápomocni při organizaci a dopravě. Kontaktujte nás v takovém případě. Průvodce celé cesty "Camino de Gran Canaria" je ZDE

Jako jednodenní trek jsme pro vás připravili tuto etapuPICO DE LAS NIEVES - TUNTE 

Jedná se o celodenní výlet s odjezdem a návratem k vašemu hotelu. 

Základní verze je pro pro 1-4 osoby v osobním autě, výlet je možné zorganizovat i pro skupiny 5-6, 7-8 i více osob. To vše  s českým řidičem a doprovodem v jedné osobě. Naše výhody najdete přehledně ZDE.  

 

CO UVIDÍTE? POSUĎTE SAMI! 

Kalderu Los Marteles - nejvyšší horu Gran Canaria - borovicové lesy - skalní úkaz "Ventana del Nublo" - obří kalderu Las Tirajanas - horské městečko Tunte - a jako bonus městečko Santa Lucia de Tirajana a nezvyklý přírodní úkaz Barranco de las Vacas

Odvezeme Vás od hotelu přes severovýchodní svahy se zastávkou u kaldery Marteles až na nejvyšší horu. Poté, co si prohlédneme z výšky celý ostrov a za dobré viditelnosti i některé ze sousedních ostrovů, startuje váš trek. Trasa vede částečně lesem po hřebenu hor v nadmořské výšce od 1.950 m.n.m. až k 1.600 m.n.m. ke skalnímu útvaru Ventana del Nublo, který tak trochu připomíná českou Pravčickou bránu, i když je výrazně menší. Brána je umístěná na horském hřebenu a je produktem eroze vulkanického útvaru, starého asi dva miliony let. Od skalního oblouku jsou úchvatné výhledy na skálu Roque Nublo a za dobré viditelnosti samozřejmě i na sousední ostrov Tenerife s nejvyšší horou Španělska, Pico de Teide. Ventana del Nublo není sice uvedena v každém průvodci o Gran Canaria, ale rozhodně se jedná o jedno z nejkrásnějších míst ostrova a stojí za návštěvu. Chvíli před "bránou" se již napojíte na originální "Camino de Gran Canaria" a budete pokračovat v sestupu do kaldery Tirajana a městečka Tunte. Cestou se vám budou otevírat panoramatické pohledy nejen do obří kaldery Tirajana, ale také do údolí Fataga a na celé jižní pobřeží. Při sestupu do městečka Tunte z průsmyku Cruz Grande si pak budete vychutnávat výhledy na nejvyšší horu, město Santa Lucia a také na magickou "bílou skálu". 

Tento trek měří 11 kilometrů a trénovaným osobám bude jeho projití bez započtení zastávek trvat minimálně 3,5 hodiny. Pokud zohledníme výjezd na nejvyšší horu, prohlídku městeček Tunte a Santa Lucia a následný přejezd k barranco de las Vacas a jeho prohlídku s následným návratem do hotelu, jedná se o výlet v celkové délce minimálně 9 hodin. 

Trasa je středně náročná, vyžaduje pevnou trekovou obuv, v létě dostatek pití a v zimě teplé oblečení, na horách je výrazně chladněji než na pobřeží. Na výlet doporučujeme vyrazit brzy, dříve, než se (hlavně v zimním období) začnou srážet mraky. Kolem poledne totiž pasátové větry pravidelně vytvářejí v centru ostrova mlžnou stěnu. Po poledni už byste toho moc neviděli. A věřte, že by bylo čeho litovat.  

Podrobnosti trasy

Obtížnost : střední

Celková délka : 10,9 km

Doba chůze : max. 5 hod. 

Celkové stoupání : 110 m

Celkové klesání : 1.137 m

Účastníkům doporučujeme si uložit v mobilním telefonu aplikaci a offline verzi map Španělska včetně Kanárských ostrovů od MAPY.CZ

CENÍK VÝLETU

Cena je za auto, nikoliv za osobu.

Auto je určeno pouze pro vás a vaši skupinu/rodinu. Počet osob v autě si určujete vy sami. 

CENA za auto: 

Destinace

1-4 os.

5-6 osob 7-8 osob
Maspalomas, Playa Inglés, Meloneras, S.Augustín * 120  € 190  € 265  €
Arguineguín, Salobre 120  € 195  € 265  €
Puerto Rico, Amadores, ANFI, Cura 125  € 195  € 270  €
Taurito, Mogán 130  € 195  € 275  €
Las Palmas  155 € 215  € 295  €

* včetně Bahía Feliz, El Tablero, Campo International, San Fernando, Vecindario

Cena je za auto. Auto je určené pouze pro Vás, my k Vám nikoho cizího do auta neposadíme

Cestovní kanceláře obdobný výlet nenabízejí.  

V sobotu a neděli účtujeme ke standardní ceně výletu příplatek 10% k ceně. 

Zdůrazňujeme, že cena není za jednu osobu, ale vždy za auto. 

Auto je určené pouze pro vás, počet osob v autě si určujete sami. My k vám nikoho cizího do auta nepřidáme. 

ÚHRADA výletu se provádí v hotovosti k rukám řidiče a českého doprovodu znalého ostrova v jedné osobě. 

 

ORGANIZACE VÝLETU

Každý výlet je individuální a s každým zákazníkem projednáváme před výletem všechny jeho detaily, včetně oblečení, obutí, jídla, pití etc. Základní organizační pokyny k našim výletům najdete ZDE

Auto pro Vás přijede k hotelu, přes email nebo sms sjednáme místo setkání. Po skončení výletu Vás odvezeme opět na stejné místo. 

Výlet je možné prodloužit o čas na oběd v tradiční horské kanárské restauraci (příplatek 8e za hodinu prodloužení).

Na výlet doporučujeme pohodlnou trekovou obuv, vhodné teplejší oblečení v závislosti na počasí (zejména v měsících říjen - březen).

Balená  voda je během výletu pro všechny zdarma (1,5 litru na osobu), netahejte se s ní z hotelu!

Pokud není v organizačních pokynech k výletu vedeno jinak, výlet je vhodný pro děti od 12 let věku. 

Vezměte si sebou USB kabely na telefon, foťák nebo kameru. Případně je na výletu možnost dobití baterií většiny mobilních telefonů. 

ODJEZDY podle času vaší snídaně, nejpozději v 9 hodin. Výlet trvá minimálně 9 hodin, pro destinace Puerto Rico, Taurito a Mogán 9,5 hodiny. 

Auto je určeno výhradně pouze pro Vás a Vámi určené spolucestující, my k Vám nikoho cizího do auta nepřidáme. Omlouváme se ale, že nebudeme akceptovat Vaše požadavky na zajištění dalších spolucestujících.  

Vyhrazujeme si právo výlet bez náhrady zrušit a nebo jeho termín přesunout a to především z důvodu nepříznivého počasí nebo zásahu vyšší moci (stávka, výluka, živelná pohroma, varování a výstraha meteorologů a pod.).

Maximální POČET OSOB v osobním autě : 4.

Máme řešení i pro skupinu 5 - 8 osob (viz ceník).

Pro skupinu více než 8 osob vypravíme minibus nebo autobus, cena je odvislá od počtu cestujících, informujte se u nás, zpracujeme vám cenovou nabídku. Skupinu nad 8 osob doprovází při treku průvodce. 

REZERVACE je jednoduchá. Zavolejte nebo pošlete sms na český mobil +420 702 560 575. Z ČR nám voláte a smskujete za normální český tarif.

MLUVÍME ČESKY :-)

Jsme i na facebooku Grancanariaservis.CZ a GRANCANARIAFORUM.CZ.

Při rezervaci e-mailem zašlete zprávu na mail grancanariaservis.cz@gmail.com ve formě : jméno, příjmení, kontaktní telefon, hotel, požadovaný termín, počet osob.

Těšíme se na Vás!

 

Vytisknout